4 Ağustos 2009 Salı

Güvenli e-ticaretin 10 altın kuralı

Bugün çok ciddi bir konu işlemeye karar verdim.
İnternette dolaşırken e-ticaret siteleri hakkında çok sayıda dolandırıcılık haberi okudum. Fakat her şeyi başı alışveriş yaparken bilinçli hareket etmek. Gördüğüm mağdurların hepsi bilinçsizlikleri yüzünden mağdur olmuşlar. Geçmiş birikimlerim ve birazda internet desteğiyle aşağıdaki gibi bir kılavuz hazırladım. Umarım herkes için yararlı olun. Mağdur olan arkadaşlar sizlere de en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, umarım hukuk mücadelenizi verip sonunda hakkınız geri alabilirsiniz.


İnternetten alışveriş yapmak için; e-ticaret alanında uzun süredir faaliyet gösteren, bilinirliği yüksek ve birçok kişi tarafından kullanılan platformları tercih edin.

İnternetten alışveriş yaparken direk bankadan havale veya EFT yapmanızı isteyen kişileri güvenli alışveriş yapılmasını sağlayan e-ticaret sitelerine yönlendirin. Güvenli alıveriş için bu sitelerin sistemlerini kullanarak alışveriş yapın.

İstediğiniz ürünü piyasa değerinin çok altına vermek isteyen ve önce parayı alıp sonra ürünü göndermek konusunda ısrarcı davranan kişilere özellikle dikkat edin. Gerekirse ufak da olsa komisyon tutarını ödemeyi kabul ederek, aracı bir e-alışveriş platformunun sistemini kullanın.

İnternet üzerinden kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerde 3D Secure sistemini kullanan platformları tercih edin.

İnternet üzerinden otomobil almayı düşünüyorsanız mümkünse aracı görmeden kaparo ücreti ödemeyin. Eğer otomobili göremiyorsanız aracın gerçekten satıcıya ait olduğuna emin olmak için ruhsat belgesini isteyin. Alternatif olarak satıcıdan, aracın üzerine o günün gazetesini koyarak fotoğraf çekmesini ve size göndermesini isteyin.

Alışverişlerinizde eğer satıcıya güvenmiyorsanız ilgili ürünün yanına o günün gazetesini veya kullanıcı adının yer aldığı bir yazı koyarak çekilmiş güncel bir fotoğraf isteyin.


İnternette bulunan birçok dolandırıcı taksit seçeneği sunup mail order sistemini kullanacağını söyleyerek kredi kartı bilgilerinizi isteyebilir. Kredi kartı bilgilerinizi ürünü teslim almadan kesinlikle paylaşmayın.

Satıcı ile yaptığınız yazışmalarda özel mailinizi veya MSN gibi sosyal paylaşım ağlarındaki hesaplarınızı kullanarak değil, ilgili e-alışveriş platformunun mesajlaşma sistemini kullanarak yapın.

Alışverişlerinizde profili yüksek ve sisteme üye oluş tarihi eski olan satıcıları tercih edin.

İnternette e-alışveriş konusunda herhangi bir sorun yaşadığınız zaman hemen ilgili platformla irtibata geçin.

Saygılarımla

Özgür Sönmez

0 yorum: