13 Ağustos 2009 Perşembe

Pele

sahibindenfanatik tarafsızdır. (Adımıza bakmayın aşk başka bir şey :))
Maradonadan bahsetmişken tabii ki PELE'ye de söz hakkı vereceğiz. Burada seçimi siz okurlarımız yapacaksınız.

İşte Pele ;

Dünya'da bilinen adıyla Pelé, 23 Ekim 1940'da Brazilya'nın Minas Gerais eyaletine bağlı Gremio köyünde doğdu. Aile tarafından pepe takma adıyla çağrılırdı ama kuzenleri ve küçük arkdaşları tarafından yaramaz anlamına gelen 'peli lakabı takıldı, bu lakap zamanla Pelé oldu.

11 yaşında keşfedilene kadar ayakkabı parlatıyordu. 4 yıl sonra onu keşfeden De Brito, Pelé 'yi Sao Paulo'ya getirdi ve Santos'un yöneticilerine "bu çocuk dünyanın en iyi futbolcusu olacak" dedi. Sonraki sezonda Pelé, ligin yıldız oyuncusu olunca bu sözün doğruluğunu ispatlamış oldu.

Kariyerine Brezilya Ligi'nin ünlü takımlarından Santos'da başlayıp ve yine ünlü bir klub olan Cosmos'ta bırakmıştır. Futbol tarihinde en çok gol kralı olan futbolcudur. Cosmos forması ile bir sezon boyunca ligde 52 kupada 12 gol kaydederek "en fazla gol atan gol kralı" olarak futbolu bırakmıştır.

Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul görmektedir. 3 kere, Dünya Kupası'nı kazanan takımda yer almıştır. İlk dünya şampiyonluğunu 1958 yılında yaşadı. Futbol kariyerinde 1281 gol atarak kırılması çok güç olan bir rekora imza atmıştır. Bunun yanında Pele, kariyeri boyunca 6 defa bir maçta 5 er gol kaydederek ayrı bir başarıya daha imza atmıştır. 30 defa da bir maçta 4 er gol kaydeden Pelé tam 92 maçta da hat-trick yapmıştır.

Nijerya'da Pelé 'nin futbolunu izlemek için biafra ile yapılan savaşta 2 günlük ateşkes ilan edilmiştir.

Bir başka olayda ise Brezilya Ligi'nde oynanan bir maçta Pelé 'nin oyundan atılması sonrası taraftarların isyan etmiş ve hakemi zor durumda bırakmıştır. Bunun üzerine Pelé 15 dakika sonra oyuna tekrar dönmüştür. Bu olay üzerine asıl ilginç olanı, hakem hakkında hiçbir cezai işlem uygulanmaması hatta hakemin takdir edilmesidir.

Pele 560 maçta attığı 541 gol ile tüm zamanların en çok gol atan futbolcusudur.


Ama aramızda kalsın sahibinden.com'da Maradona ile ilgili daha fazla ürün var ;)
http://www.sahibinden.com/search.php?c2=7&b%5Bspecial_type%5D=&b%5Bpromo_hpva%5D=&b%5Bpromo_fdva%5D=&b%5Bpromo_chva%5D=&b%5Bpromo_hpsa%5D=&b%5Bpromo_spva%5D=&b%5Ball%5D=&b%5Bsearch_text%5D=pele&c=7&search_result_page_limit=20&b%5Bcountry_id%5D=1&b%5Bcity_id%5D=0&b%5Blrt%5D=1&b%5Blocation_data%5D=&b%5Bregion_id%5D=0&b%5Btown_id%5D%5B%5D=0&b%5Buncompleted%5D=0&b%5Bminprice%5D=&b%5Bmaxprice%5D=&b%5Bpricecurr%5D=1&b%5Bilantarih%5D=&b%5Bdate_type%5D=


veee PELE Show,


Pele The Legend - Click here for this week’s top video clips

0 yorum: